Ik ga niet uit van de ”sticker”, maar zoek het talent!

Geplaatst op 12 februari 2020.

“Mijn naam is Yacoub. Ik werk sinds 2011 bij Humanitas Onder Dak. Ik ben teamleider van het arrangement Talentontwikkeling. We hebben verschillende locaties met het arrangement Talentontwikkeling. Namelijk in Hengelo: ’t Heemsdock, in Almelo: Dagloon, in Enschede: het HCB Centre en in Oldenzaal: De Steenpoort. Ik zie het als mijn taak ervoor te zorgen dat alles goed verloopt betreft de medewerkers, cliënten en de panden.

In 2011 ben ik begonnen met mijn stage bij Humanitas Onder Dak, een jaar later kwam ik in dienst. Eerst ben ik een aantal jaar begeleider geweest bij de 24-uurs Opvang, Kamers met Kansen, Kamer-Raad en ambulant. Daarna werd ik begeleider bij Talentontwikkeling. Ik heb altijd de ambitie gehad om een leidinggevende functie te hebben, dus toen mijn huidige functie vrij kwam heb ik direct gesolliciteerd.

Als deelnemers binnenkomen bij Talentontwikkeling is het onze primaire taak om hun interesses en talenten in kaart te brengen. Samen uitzoeken of iemand uiteindelijk weer een baan aankan.

Wij werken bij Humanitas Onder Dak met de methode Krachtwerk. Daarnaast gebruiken we ook de Talententoolbox om erachter te komen wat iemands talenten zijn. Hierdoor benaderen we de cliënten op een meer individuele manier, zonder dat we meteen uitgaan van de ‘sticker’ die ze opgeplakt hebben gekregen.

Talentontwikkeling: werken in de toekomst

Ik merk heel goed dat als cliënten goed in hun vel zitten, doordat ze dingen doen die ze leuk vinden, al het andere er omheen dragelijker wordt. Zo krijgen ze meer energie om bezig te gaan met hun toekomst. En dat gebeurt hier individueel en in groepsverband.

Dagloon in Almelo valt onder het arrangement Talentontwikkeling, waar deelnemers dagbesteding hebben, elke dag tussen 10.00 en 14.00 uur. Deelnemers kunnen hier schilderen, knutselen, fietsen repareren en andere klussen uitvoeren.

In samenwerking met Gemeente Almelo is het project ‘Dagloon’ opgezet. Een project waarbij daklozen zich overdag tegen een kleine vergoeding nuttig kunnen maken, zodat ze minder overlast in de binnenstad veroorzaken. Een groep deelnemers ruimt in het centrum afval op. Dit wordt ontzettend gewaardeerd door de ondernemers, zo ontstaat het begin van een goede band.

Positieve feedback en eigen initiatief

Iemand vertelde mij laatst dat hij een broodje kreeg van een ondernemer. Die ondernemer vertelde daarbij: “Ooit heb ik doordat je aan het stelen was de politie gebeld, maar nu ben je dit aan het doen. Wat goed van je!”. We krijgen heel veel sympathie van de ondernemers in het centrum van Almelo, en dat is erg mooi.

We zijn sinds een paar maand verhuisd naar een nieuw pand. Hier moesten nog wat dingen gebeuren. Er lag bijvoorbeeld nog geen vloer in het toilet. De jongens die eerst voor de meeste overlast zorgden zijn nu de sterkste kartrekkers. Zij hebben in de toiletten de vloer gelegd en de muren betegeld. Vervolgens zeiden ze: ‘We kunnen ook de hele ruimte er omheen doen!’

Op een gegeven moment was aansturing niet meer nodig. Ze kwamen ’s ochtends ruim op tijd, gingen zelfstandig aan het werk en toonden veel eigen initiatief. Ze bedachten elke keer iets nieuws om bezig te blijven. Zulke dingen: daar doe ik het voor!

Wil jij meer informatie over Talentontwikkeling of het project dagloon? Neem dan contact met ons op!

Deel dit artikel

Terug naar het nieuwsoverzicht