Het verhaal van Jennifer

We hebben 16 december samen met Jennifer een groot succes gevierd, dat we graag met jullie willen delen! De bewindvoering is gestopt omdat ze haar financiën zo ontzettend goed zelf kan beheren. Dit natuurlijk niet alleen. Jennifer heeft, sinds ze bij Kamer-Raad Enschede zit, zichzelf enorm ontwikkeld waardoor ze nu laat zien hoe zelfstandig ze is.

 

Eigen regie voor Jennifer

We hebben 16 december samen met Jennifer een groot succes gevierd, dat we graag met jullie willen delen! Aangezien ze haar financiën zo ontzettend goed zelf kan beheren is de bewindvoering gestopt. Jennifer heeft, sinds ze bij Kamer-Raad Enschede zit, zichzelf enorm ontwikkeld waardoor ze nu laat zien hoe zelfstandig ze is.

Kamer-Raad is een woon-, werk- en leerhuis voor studenten of leerlingen in Twente, ontstaan uit een samenwerking tussen Humanitas Onder Dak, ROC van Twente, Jarabee en de gemeente Enschede. Het doel van Kamer-Raad is om Twentse jongeren in een kwetsbare positie de kans te bieden om hun startkwalificatie te behalen in een stabiele en veilige omgeving.

Niet iedereen komt uit een gezin waar de steun die je nodig hebt van je ouders ook door hen gegeven kan worden. Jennifer komt uit zo’n gezin. Ze heeft ouders die veel van haar houden, maar zij hebben helaas niet de mogelijkheid om haar de vaardigheden aan te leren die ze nodig heeft in het leven. Ook kan ze helaas niet bij hen wonen.

De stabiele woonplek

Kamer-Raad biedt Jennifer die stabiele woonplek, ze heeft eerst 7,5 maand op de Kamer-Raad locatie aan de Molenstraat gewoond. ‘’Nu woon ik samen met een huisgenoot aan de Ambonstraat, ook via Kamer-Raad. Hier zijn wij nóg zelfstandiger. Zo krijg ik nog maar eens per twee weken begeleiding. Ik ben erg fijn en goed begeleid door Humanitas Onder Dak, vooral met het beëindigen van de bewindvoering. Ze hebben mij geholpen met het schrijven van de brief, hiervoor wil ik Iris en Neshika enorm bedanken. Bij het indienen en schrijven van zo’n brief gaat namelijk een heel proces aan vooraf. Zo moest ik van de bewindvoering eerst een half jaar ‘’proef draaien’’ om te laten zien dat ik het zelf kan. Hierbij moest ik telkens de persoon in kwestie eraan herinneren dat ik het geld in eigen beheer heb en alsnog mijn handje ophouden. Dit vond ik na 4 maand wel goed geweest. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en heb eerder dan gepland die brief geschreven en ingediend. En met succes!’’ aldus Jennifer.

Jennifer wilde graag haar eigen geld beheren want in Nederland kunnen de kosten van bewindvoering terug gevraagd worden via een bijzondere bijstand van de gemeente. Echter geldt dit voor Jennifer niet, want zij heeft een studiebeurs en zou voor deze kosten een lening erbij kunnen nemen. Maar van de bewindvoerder mag ze geen lening aangaan, want hij heeft als verantwoordelijkheid dat zij geen schulden gaat maken. Met andere woorden, sinds Jennifer op school zit betaalt ze alle vaste lasten inclusief haar bewindvoeringskosten zelf met een uitwonende beurs en een bijbaantje. Ze heeft echt krappe jaren gehad.

En dan leven we ook nog in een wereld wijde pandemie, maar gelukkig heeft dit voor Jennifer geen enorme gevolgen gehad. Zij is juist tijdens de eerste golf begonnen met een BBL studie, waarbij ze één dag in de week naar school ga en de rest ‘’leert ze al werkend’’ bij Jysk, hier heeft ze een contract van 20 uur. Ze volgt een MBO niveau 3 opleiding tot verkoopspecialist en wil hierna graag doorstromen naar niveau 4, tot assistent manager. You go girl!

Financiële stress

Door haar vaste inkomen is de financiële stress een stuk minder geworden. Het is ook fijn dat ze de maandelijkse kosten van de bewindvoering kwijt is. Mede door haar eigen handigheid weet ze de stress tot het minimale te beperken. Zo schrijft ze iedere maand op wat er binnen komt en uit gaat; een kasboekje in haar telefoon met handige blokjes waardoor ze het af kan vinken.

‘’Ook doe ik 1 keer in de maand boodschappen. En tuurlijk als ik een keer geen zin heb aan wat er voor die dag gepland staat, haal ik wel eens een pizza bij de supermarkt. Maar verder behoed het mij om impuls aankopen te doen. Ook heb ik de afspraak met mijn huisgenootje dat we om de dag koken, zo houden we voor elkaar de kosten zo laag mogelijk. Ook weet ik, als ik voor de hele maand boodschappen doe, dat ik altijd eten in huis heb. Dit geeft een fijn gevoel. Mocht dan toch het geld op zijn dan kan ik daarop terug vallen. Ook weet ik wat ik per maand te besteden heb aan bijvoorbeeld de boodschappen. Door een beetje te puzzelen houd ik dan geld over in de maand dat ik kan sparen of kan gebruiken om soms iets nieuws van te kopen.

Zo ben ik wel altijd aan het rekenen en bijhouden. Dit vraagt grote discipline maar het brengt mij ook veel rust en zekerheid. Zo houd ik de regie in eigen hand!

Wij zijn ontzettend trots op Jennifer!

Humanitas Onder Dak

Humanitas Onder Dak is een organisatie op het terrein van maatschappelijke opvang, die vanuit humanistische grondwaarden hulp biedt aan personen die aansluiting bij de maatschappij zijn kwijtgeraakt of dreigen kwijt te raken.

Direct contact: de Voordeur