Vangnetorganisatie ten tijde van het coronavirus

Geplaatst op 8 april 2020.

Vaak worden de mensen waarvoor Humanitas Onder Dak zich inzet over één kam geschoren. Wie kent de omschrijvingen van dak- en thuislozen niet: ‘Het schuim der aarde. De overlast veroorzakers. De ze-hebben-het-er-zelf-naar-gemaakt-mensen. De zwerfjongeren. De bankslapers’.

Volgens de laatste CBS cijfers bestaat deze groep mensen in Nederland uit ruim 39.000 mensen. We laten ze ‘wonen’ in wat wij de nachtopvang noemen. We laten ze ‘verblijven’ in wat wij dagopvang of inloop noemen. Ze wonen in een zit- slaapkamer in wat wij ‘de opvang’ noemen. En vervolgens zien we dat tijdens deze wereldwijze epidemie deze manier van ‘wonen’ en ‘verblijven’ ons op fronten flink in de weg staat. Want hoe laat je mensen die ziekteverschijnselen hebben in thuisquarantaine verblijven terwijl zij sanitair met andere mensen moeten delen? Dat wordt voor deze 39.000 mensen wel een hele uitdaging!

Voor de dak– en thuislozen in Twente die niet beschikken over een eigen kamer met eigen sanitair worden oplossingen gezocht. Humanitas Onder Dak trekt hierin gezamenlijk op met Tactus, RIBW, Leger des Heils, Kadera, WoPit, de GGD en centrumgemeenten.

Maar wat doe je dan in de tussentijd? Humanitas Onder Dak doet wat nodig is. Met name op de locaties doen onze medewerkers hun uiterste best om te voorkomen dat het virus zich verspreidt.  Ook is er een alternatief voor een thuisquarantaine georganiseerd. Dit doen wij bijvoorbeeld door ‘een bedje bij’ te zetten. Medewerkers en bewoners geïnstrueerd om de RIVM-regels goed te kunnen uitvoeren. Dagelijks verschonen wij het beddengoed in de nachtopvang. Er vinden extra schoonmaakrondes plaats en er wordt gezocht naar creatieve oplossingen om verveling tegen te gaan. In de nachtopvang slapen mensen ‘head-to-toe’ om de besmettingskans zo klein mogelijk te maken. De wijze waarop dit alles wordt georganiseerd verdient groot respect.

Ik ben trots op onze medewerkers en die van onze collega-organisaties.
We doen het toch maar weer, en wel met elkaar!

Top en complimenten aan jullie allen!

Bert Deliën
Directeur Humanitas Onder Dak


Fotografie: Frans Nikkels

 

 

Deel dit artikel

Terug naar het nieuwsoverzicht