Het verhaal van Dirk

“Door een samenloop van omstandigheden kwam ik op straat te staan, en toen stond alles op losse schroeven. Ik ben ontzettend blij dat ik bij Humanitas Onder Dak terecht ben gekomen. Niet alleen omdat ik nu een kamer en een bed heb, maar ook omdat ik een ontzettend goede begeleidster heb. Zij heeft echt hart voor de zaak en werkt gerust een uur langer voor mij als ze mij kan helpen. Ze helpt me met alles waar ik hulp nodig heb. Waar we samen naar toe werken is dat ik weer op mijn eigen benen kan staan en uiteindelijk weer een baan en een huisje heb. ” – Dirk

“Ik wil graag mijn verhaal doen, omdat Humanitas Onder Dak voor mij een ‘life-saver’ is geweest. Ik ben vooral mijn begeleidster erg dankbaar. Je hoort wel eens iets over de naam ‘Humanitas’, maar je hoort weinig over wat deze organisatie nou écht voor mensen doet en betekent. En dat vind ik jammer.

Ik heb eigenlijk altijd goede banen gehad, goed verdiend. Maar door een samenloop van omstandigheden liep dat spaak. En toen heb ik heel erg geluk gehad dat ik terecht kon bij Humanitas Onder Dak, want anders had ik een heel groot probleem gehad. Van mijn 19e tot mijn 30e ben ik ploegbaas geweest van een metselploeg in Duitsland. En daarna internationaal vrachtwagenchauffeur en ik heb een paar jaar een eigen metselbedrijf gehad.. Maar waar ging het dan mis?

Eigenlijk kwam dat doordat ik vijftien jaar samen heb geleefd met mijn ex. Na een tijd kwam ik erachter dat ze borderline had, waardoor ik mezelf jaren lang geestelijk heb laten mishandelen. Als ik een relatie heb geef ik mezelf helemaal, en daardoor heb ik veel laten gebeuren. Ik vind het heel belangrijk dat mensen in mijn omgeving goed in hun vel zitten en daarom ben ik aan mezelf voorbij gegaan. Ik ging eraan kapot.

Begin 2017 heb ik mijn tas gepakt en ben ik bij haar weggegaan. Ik heb alles achter gelaten, m’n huis, inboedel, mijn zaak, alles. En daarna kwam ik eigenlijk in een soort zwart gat te vallen. Ik kreeg zowel lichamelijke als psychische problemen.

Toen ik bij haar weg was, heb ik via via een recreatiewoning kunnen regelen waar ik drie maand heb gewoond. Ook heb ik me ingeschreven bij de KvK als ZZP’er in de bouw. Maar omdat het niet goed met me ging kwam er geen werk uit handen. Daardoor had ik geen inkomen, rekeningen werden niet betaald en zo ging het bergafwaarts.

Vervolgens kreeg ik een nieuwe vriendin, waar ik bij in ben gaan wonen. Maar ook zij zat niet goed in haar vel omdat ze aan een trauma leed doordat ze kanker heeft gehad. Zowel lichamelijke als geestelijke pijn probeerde zij weg te nemen door het gebruik van bepaalde medicijnen. Dat medicijngebruik liep uit de hand, en kwam tussen ons in te staan.

Maar omdat ik geen inkomen had, kon ik me niet inschrijven bij een woningbouwvereniging. Dus ik stond wederom op straat, zonder inkomen. Alles stond op losse schroeven. Op een gegeven moment heeft iemand bij gemeente Rijssen opgepikt dat het niet goed met me ging, waar ik hulp kreeg. Via haar ben ik bij Humanitas Onder Dak gekomen. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Niet alleen omdat ik nu een kamer en een bed heb, maar ook omdat ik een ontzettend goede begeleidster heb.

Ik had het me niet beter kunnen wensen. Mijn begeleidster helpt me eigenlijk met alles. In het begin met het aanvragen van een uitkering, inschrijven bij Werkplein, inschrijven bij de woningbouwvereniging, zorgen dat ik een bewindvoerder krijg. Eigenlijk alles waar ik hulp bij nodig heb. En waar we samen naar toe werken is dat ik weer op mijn eigen benen kan staan en uiteindelijk weer een baan en een huisje heb. Want het is voor mij wel heel frustrerend om te leven met de gedachte dat ik vroeger alles op de rit had en nu niet. En hoe blij ik ook ben met Humanitas Onder Dak, ik mis wel mijn vrijheid en het bepalen van mijn eigen regels. Op een gegeven moment gaat dat frustreren.

Ik ben de afgelopen maanden bezig geweest bij een traject van Werkplein, maar we zijn erachter gekomen dat het momenteel nog te vroeg voor mij is om te werken. Zodra ik alles op de rit heb, gaan we daar mee verder.

Mijn hoofddoel is dat ik weer lekker in mijn vel kom te zitten, en daarnaast dat ik mijn eigen plekje krijg waar ik ook mijn hondjes bij me kan hebben. En ik wil heel graag weer mee kan draaien in de maatschappij, dus dat ik een baan heb en een inkomen, een eigen woning en daarmee mijn vrijheid terug.

Mijn begeleidster heeft echt hart voor de zaak. Ze heeft geen instelling van: de uren die ik betaald krijg werk ik, en dan stopt het. Nee als ze mij kan helpen en daardoor een uur langer aan het werk is, doet ze dat. Dat vind ik geweldig.

Nogmaals: ik weet niet wat ik zonder Humanitas Onder Dak had gemoeten, en ik vind dat iedereen mag weten hoe mooi deze organisatie is!”

*Dirk is een fictieve naam.

Humanitas Onder Dak

Humanitas Onder Dak is een organisatie op het terrein van maatschappelijke opvang, die vanuit humanistische grondwaarden hulp biedt aan personen die aansluiting bij de maatschappij zijn kwijtgeraakt of dreigen kwijt te raken.

Direct contact: de Voordeur