Het verhaal van Basil

“Ik ben in 2012 vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Al snel kwam ik bij Humanitas Onder Dak vrijwilligerswerk doen. Na het behalen van mijn inburgeringsexamens en niveau 2 Zorg en Welzijn ben ik volledig aan de slag gegaan bij de Inloop in Enschede. Vele bezoekers kennen mij door mijn lekkere kookkunsten.” – Basil

Van vrijwilliger naar chef Inloop Humanitas Onder Dak

In 2012 ben ik gevlucht uit Syrië. Na twee jaar in het Asielzoekerscentrum ben ik in Enschede gaan wonen. Vrij direct heb ik gesolliciteerd bij Humanitas Onder Dak als vrijwilliger, voornamelijk om mijn taalvaardigheid te verbeteren. Zodoende ben ik bij de inloop in Enschede komen te werken. De inloop is een prachtige plek; het is een ontmoetingsplek en biedt mensen een veilige huiskamer waar ruimte is voor een kop koffie, een praatje, een spelletje en het gebruik van een computer. Tevens kan het een eerste opstap zijn voor hulp.

In het begin kon ik mijn collega’s bij de inloop nauwelijks verstaan en was ik vooral stil en terughoudend. Veel grappen gingen langs mij heen, maar ik lachte vriendelijk mee. Ik voelde mij snel geaccepteerd door mijn collega’s en had het goed naar mijn zin. Naast mijn vrijwilligerswerk bij de inloop ging ik tegelijkertijd naar het ROC van Twente voor mijn staatsexamen NT2. Na het behalen van mijn inburgeringsexamens voelde ik mij steeds meer een onderdeel van het team en durfde ik mijn meningen en ideeën te delen. Toen mijn Nederlandse taal sterk verbeterde, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik gevraagd om een baan. In eerste instantie ben ik afgewezen vanwege gebrek aan relevante diploma’s. In overleg met de gemeente ben ik de opleiding Zorg en Welzijn niveau 2 gaan volgen. Toen er weer ruimte bij de inloop kwam aarzelde ik niet en heb ik nogmaals gesolliciteerd en dit keer met succes!

Inmiddels werk ik twee jaar bij de inloop en heb ik mijn eigen stijl en professionele werkwijze kunnen ontwikkelen. Toen ik begon met werken verkochten wij alleen tosti’s, frikandellen en braadworsten. In een jaarplanbespreking hebben wij als team besloten om een gezonder menu aan te bieden aan de bezoekers. Op zaterdagen wordt er warm gekookt en zondags eten we soep. Het was alsof ik mijn roeping had gevonden. Ik kreeg alle vrijheid om maaltijden uit mijn eigen cultuur te bereiden. Het was spannend of het de bezoekers zou bevallen, maar ze vonden het heerlijk. Het motiveerde mij om verder te experimenteren en zeer diverse maaltijden te bereiden. Dat ging zo goed dat ik gevraagd werd om te koken voor grotere groepen bij bijvoorbeeld sportevenementen.

Ik ben heel bewust bezig met voeding, persoonlijk eet ik gezond en sport ik veel. Ik vind het belangrijk dat de bezoekers, die al kwetsbaar zijn, gezonde en voedzame voeding binnen krijgen. Ik kook veel met linzen, groenten en kip voor ijzers, vezels en eiwitten. Met een vleugje magie komt het tot een heerlijke maaltijd dat ook nog eens enorm gewaardeerd wordt door de bezoekers. Als zij blij zijn ben ik blij!

 

Humanitas Onder Dak

Humanitas Onder Dak is een organisatie op het terrein van maatschappelijke opvang, die vanuit humanistische grondwaarden hulp biedt aan personen die aansluiting bij de maatschappij zijn kwijtgeraakt of dreigen kwijt te raken.

Direct contact: de Voordeur