Het verhaal van Martijn

Door vele tegenslagen in het leven is Martijn via een crisisplek bij Humanitas Onder Dak beland. Momenteel verblijft hij in de 24-uurs opvangvoorziening in Almelo, maar uitstroom naar een eigen woonplek is in zicht.

Door vele tegenslagen in het leven is Martijn via een crisisplek bij Humanitas Onder Dak beland. Momenteel verblijft hij in de 24-uurs opvangvoorziening in Almelo, maar uitstroom naar een eigen woonplek is in zicht.

Martijn is vroeger begonnen op het LTS waar hij leerde voor meubelmaker. Nu voert hij verschillende handwerken uit bij Dagloon, de dagbestedingslocatie van Humanitas Onder Dak. Dat na alle  tegenslagen juist handwerken weer structuur in zijn leven brengt, had hij een aantal jaren geleden niet kunnen bedenken.

Dagloon

Hier bij Dagloon vertelt Martijn zijn verhaal. Hij vertelt over zijn mountainbikeongeluk met een gebroken nek als gevolg. Na een lange revalidatieperiode was het lastig om het leven weer op te pakken. Hij moest stoppen met zijn eigen dakdekkersbedrijf wegens lichamelijke pijn, uitputting en stress. Bij het omgaan met deze tegenslagen, greep Martijn naar verdovende middelen. ‘Voor ik het wist draaide mijn leven enkel en alleen om mijn verslaving en had ik daarbij een behoorlijk schuld opgebouwd’’, aldus Martijn.

Door opgebouwde schulden is Martijn dakloos geraakt. Hij bivakkeerde in een tentje op de Veluwe waar hij op eigen kracht is afgekickt. Martijn: ’’Al snel mocht ik doorstromen naar mijn woonplek bij de 24-uursopvangvoorziening van Humanitas Onder Dak. Een groot pluspunt vind ik dat het team zo snel heeft samengewerkt en dat we gelijk zijn gestart met het werken richting mijn doelstellingen. Ook vind ik het fijn dat ik via Dagloon weer met mijn handen bezig kan zijn, dat maakt het koppie leeg!’’

 

Mascotte

Terwijl we aan het praten zijn lopen we langs een aantal projectjes waar Martijn aan werkt. Bij Dagloon heeft hij de mogelijkheid om met verschillende materialen aan de slag te gaan, maar houtbewerking heeft altijd zijn voorkeur. Tijdens het gesprek laat Martijn onder andere een vaas zien. Deze heeft hij alvast gemaakt voor in zijn toekomstige eigen woning, want dat is zijn uiteindelijke doel.

Martijn vertelt ‘’Deze pot is mijn mascotte, ik had hem geschilderd maar er mistte nog iets. Toen heb ik hem kapot gegooid en weer aan elkaar geplakt, als symbool voor mijn leven. Je kunt je herpakken en je leven weer opbouwen, maar de scheuren zal je altijd blijven zien. En ik weet nu; dat is helemaal ok!’’

Meer informatie over Dagloon van Humanitas Onder Dak vind je hier.

Humanitas Onder Dak

Humanitas Onder Dak is een organisatie op het terrein van maatschappelijke opvang, die vanuit humanistische grondwaarden hulp biedt aan personen die aansluiting bij de maatschappij zijn kwijtgeraakt of dreigen kwijt te raken.